Paintem

Paintball pelin perusidea

Paintball on joukkuepeli, jossa tarkoituksena on merkata eli ampua kaikki vastapuolen pelaajat värikuula-aseiden avulla ja samalla pyrkiä vättämään itse osumia. Osumaksi pelissä lasketaan kaikki kuulat jotka osuvat pelaajaan, sekä myös pelaajan aseeseen tulleet osumat lasketaan osumiksi. Osumiksi ei lasketa roiskeita, jotka lentävät pelaajan päälle mm. kuulien osuessa kentällä oleviin esteisiin. Paintball pelejä voidaan pelata eri tyyleillä, joita ovat mm. lipunryöstö, yhden lipun kaappaus tai pelaaminen viimeiseen mieheen tai naiseen.

Lipunryöstö ja muut paintball pelimuodot

Paintball peliä voidaan pelata lipunryöstö idealla, eli molemmilla joukkuilla on kotipesässään lippu, jota vastapuolen joukkue yrittää varastaa ja oma puoli suojata. Jos pelaaja saa vastustajan lipun tulee hänen yrittää kuljettaa se omaan kotipesään. Lippua kuljettaa aina yksi pelaaja kerrallaan. Jos lippua hallussaan pitävä pelaa saa osuman, jätetään lippu siihen paikkaan missä pelaaja oli lipun kanssa. Lipun ryöstökin päättyy jos yhden puolen kaikki pelaajat ovat saaneet osuman tai peliin sovittu aikaraja umpeutuu. Oman puolen lippua ei saa kuljettaa.

Toinen vaihtoehto on pelata yhdellä lipulla jossa lippu sijaitsee pelikentän keskellä ja pelaajat yrittävät kuljettaa lipun vastustajan kotipesään. Pelatessa ilman lippuja peli päättyy kun kaikki toisen puolen pelaajat ovat saaneet osuman.

Aikaraja voidaan sopia pelin alussa, pelin kestoksi on suositeltavaa sopia esimerkiksi 10-15 minuuttia. Aikarajoilla voidaan estää pelin muutuminen "asemasodaksi".

Pelin kulku

Peli alkaa kun joukkueet on menneet omalle lähtöalueelle. Pelin alussa varmistetaan että kaikki pelaajat ovat suojanneet kasvonsa maskeilla, jonka jälkeen tuomari käynnistää pelin. Jos pelissä saa osuman tulee nostaa käsi pystyy ja huutaa "osuma". Osuman jälkeen pitää kävellä käsi pystyssä pelialueen reunoja pitkin suoja-alueelle, joka on reunustettu verkoin tai sijaitsee tarpeeksi kaukana pelialueelta ja on ennalta sovittu pelaajien kesken. Vasta tämän jälkeen pelaaja voi riisua suoja maskinsa. Maskin voi riisua myös silloin kun peli on huudettu poikki. Peli loppuu kun kaikki pelaajat toiselta puolelta ovat saaneet osuman, vastustajan lippu on tuotu omaan kotipesään tai aikaraja on umpeutunut.

Paintball varotoimet

Aseiden varmistimet ovat pidettävä aina päällä, kun ei olla pelikentällä tai peli ei ole käynnissä. Aseilla ei myöskään saa osoitella oltaessa pelikentän ulkopuolella tai pelin ollessa ohi. Maskien on oltava aina päässä pelikentällä ja sen läheisyydessä, vain pelaajan ollessa suoja-alueella tai pelin ollessa ohi voi pelaaja riisua maskinsa. Vaatteita voi laittaa runsaasti päälle vaikka olisi vuokrannut haalarit, tämä auttaa vaimentamaan kuulan osumaa. Värikuulat sisältävät vesiliukoista elintarvikeväriä joka lähteehelposti pesussa. Värikuulat eivät sisällä minkäänlaisia myrkkyjä. Omia päähineitä voi käyttää jos pelkää saavansa osuman päänahkaan, lippalakit ja pipot soveltuvat mainiosti päähineeksi. Älä käytä muita maskeja kuin virallisia paintball maskeja pelatessasi!

Paintball välineiden huolto

Jos vuokraus porukka on maksaneet ohjatusta pelitilaisuudesta, ei heidän tarvitse huolehtia kuulien laskemisesta, maskien puhdistuksesta, tuomaroinnista, aseiden huollosta tai aseiden kuljetuksesta, vaan Paint'emin henkilökunta hoitaa nämä tehtävät.

Välineiden vuokraajat

Välineiden vuokraajien kannattaa varmistaa, että paintball peliporukasta löytyy edes yksi henkilö joka osaa käyttää pelivälineitä. Aseiden käytöstä ja turvatoimista voimme antaa tarvittaessa opastusta, esimerkiksi vuokrauksen yhteydessä. Kuulia suosittelemme varaamaan noin 200 kappaletta pelattavaa tuntia kohden.